11. června 2012


Vzpomínky vojenského lékaře ze západní hranice .

Služba u jednotek MV v roce 1959 . 


Promoval jsem z lekarske fakulty v roce 1958 a v nasledujicim roce jsem byl povolan do sestimesicni zakladni sluzby. Tato kratka doba byla protoze ze sesti roku studia na fakulte po ctyri roky – od druheho rocniku do pateho rocniku vcetne – jsme meli ve studijnim programu jeden den v tydnu povinnou vojenskou pripravu. Po druhem a pak po patem rocniku jsme museli projit jednomesicnim soustredenim ve vojenskem prostoru Malacky na Slovensku. Kdo uspel ve zkouskach po konecnem soustredeni nastoupil bud jako desatnik anebo cetar absolvent.


Dostal jsem povolovaci rozkaz hlasit se do zakladni vojenske sluzby v kasarnach v Praze do 24-te hodiny urciteho dne. Protoze cesta vlakem do Prahy z mista bydliste trvala  asi osm hodin, po prijezdu jsme s kolegou prochazeli hlavnim mestem a posilnovali se v ruznych hospudkach. Do kasaren jsme dorazili tesne pred pulnoci.


Dozorci dustojnik nevedel co s nami udelat, nechal nas prespat do rana a prikazal hlasit se u prislusneho dustojnika po zacatku urednich hodin. Ten pak se na nas udivene dival – protoze ostatni se hlasili predesleho dne uz od casneho rana – a po chvili pronesl: “Co s vami? Vsechna mista doktoru u jednotek jsou uz obsazena a tak vas poslu k civilni obrane.” Zatrlo nam a tazali jsme se s obavou: “Bude to platit jako zakladni vojenska sluzba?”
Sluzbu majici dustojnik se usmal a poucila nas: “Ano bude! Jsou to jednotky Ministerstva Vnitra a mame pouze ctyri v republice – odkud vy jste?” Pouze dve mista zustaly  neobsazene. Kdyz zjistil ze bydlim nedaleko Frydku Mistku kde byl jeden utvar umisten napsal pro mne rozkaz a vydal vlakovy listek hlasit se tam do 24 hodin a propustil mne. Kolegu umistil do posledniho zbyvajiciho utvaru v Cechach v Kutne Hore.

Kdyz jsem se objevil pozdeji doma porad v civilu rodina se zdesila ze jsem dezertoval a uklidnili se az kdyz jsem jim ukazal rozkaz hlasit se ve Frydecko-Misteckych kasarnach.


Teprve tam mne vydali uniformu se zlatem oramovanymi narameniky a dvema prouzky desatnika absolventa s oznacenim Aeskulapovych hadu na tyci a poslali za utvarovym lekarem, dustojnikem z povolani v hodnosti kapitana. S nim jsem si rozumel velice dobre. Hned mne prenechal sve povinnosti u utvaru a zmizel s vysvetlenim ze se doskoluje v mistni nemocnici.

Utvar byl urcen pro protiatomovou zabranu s nasazenim v pripade nuklearniho zasahu. Ukoly byly uvolneni cest, haseni pozaru, zastaveni elektriny a plynu v prostoru zasazeni a isolovani postizenych a zranenych ve zvlastnich stanech kde – k me hruze – byl v platnosti rozkaz nelecit “mixy” to jest zasazene ozarenim, zlomeniny, chemicke ci jine popaleni anebo prokazanou infekci. K tomu obdrzeli pro vykon sluzby pistole i lekari s vyslovnym rozkazem zabranit uteku z mista isolace jakymkoliv prostredkem i s pouzitim zbrane. Utvar mel 4x vyssi pocet muzstva a proto vymena zalozaku byla castejsi nez u jinych jednotek. Jednim z ukolu bylo take vytvorit neprostupny kordon okolo zasazeneho uzemi.


Tato idyla ale netrvala dlouho protoze za necely mesic byl cely utvar s plnym vybavenim odeslan do Prahy na demolicni prace v jedne ze starych casti mesta na miste kde se pak zacalo budovat nove sidliste. Jednotka byla vybavena technickymi stroji a kazdy den mne a ridici sanitky nahlasili kde se bude bourat pomoci explozi. Museli jsme tam byt pritomni pro pripad urazu. Po mesici takove prace a zbagrovani cest, spoluprace s mistni elekrarnou a plynari, ukol byl splnen. Dalsi rozkaz jednotce prisel nevratit se zpet do Frydku Mistku ale misto toho presunout se do prostoru Marianske Lazne.


Tady vlastne zacina ma zkusenost s pohranicim. Presun jednotky z Prahy do Marianskych Lazni se podaril i kdyz nektere tezke stroje, bagry a nakladni auta zustavaly pozadu a ne v kolone pro caste mechanicke poruchy. Po prijezdu jsme nocovali nekde za mestem na opustene louce a velitel se odebral pro dalsi rozkazy do mistni posadkove budovy. Prikaz prisel odsunout se do hranicniho pasma a jmenoval jmena a mista opustenych vesnic. Vsechny byly v pasmu nedovoleneho pristupu pro civilisty a pouze s individualnim povolenim vojenske spravy.  Zamestnanci lesu a technickeho personalu jako elektrikari anebo lesni delnici mohli vstoupit pouze po dukladnem provereni. Po tolika letech jmena opustenych vesnic a usedlosti vymizely z pameti. Vetsina mela stejne nemecke jmena. Od vstupu do pohranicniho pasma vojaci utvaru nemeli moznost vystupu odsud. Vysadou utvaroveho doktora ovsem bylo ze jsme s ridicem sanitky mohli vyjizdet udajne pro leky do Marianskych Lazni, Prachatic, Klatova anebo Ceskeho Krumlova.

logo

Po druhe svetove valce (1939 – 1945) nemecke obyvatelstvo bylo vyhosteno do Nemecka na zaklade Potsdamske dohody. Po Unoru 1948 a komunistickem prevzeti moci uzemi byvaleho “Sudetenland” bylo uzavreno pro navstevy nejenom cizincu ale i obcanum Ceskoslovenska bez povoleni, obzvlaste pohranicni oblasti na hranicich se zapadnim Nemeckem v letech kdy jsem slouzil v jednotce “Protiatomove zabrany.” Nasim ukolem bylo “zabranit vstupu a prechodu agentum ze zapadu do vnitrozemi republiky odstranenim moznych ukrytu v byvalych vesnicich a sidlistich nemeckeho obyvatelstva.” V praxi to znamenalo srovnat opustene usedlosti a vesnice v byvalych Sudetech se zemi.


Ma povinnost byla zucastnovat se dennich rozkazu velitele a postarat se krome zdravotni pece a kontroly kucharu co navarili o zajisteni lekarske pomoci v pripade nehody pri dynamitovani a srovnavani se zemi domu a ostatnich budov jako kostelu. Bozi muka za vesnicemi byly rovnez odstraneny. Stejne jako ve Frydku-Mistku utvarovy doktor z povolani se objevil jednou ci dvakrate a zmizel s omluvou nutneho skoleni v nemocnici. Zodpovednost zustala na mne. S ridicem sanitky ktery byl zaroven lapiduch jsme ale meli dobre casy. Mel velke poteseni z toho kdyz zastavil skupinu lesnich pracovniku v zakazanem prostoru a pozadoval dokumenty ze se tam mohou zdrzovat. Nemel ovsem k  tomu zadnou pravomoc ale pohled na jeho cepici s modrym lemovanim jednotek Ministerstva Vnitra tem lidem vpravila strach do duse. Ze jsme jezdili v sanitce jim ani nenapadlo pochybovat o nasem opravneni!


Nevim zda nekdo nekdy popsal denni praci nasi jednotky. Po prijezdu do opustene vesnice prislusnici utvaru nejdrive prozkoumali podstresi opustenych budov, stodoly a – hnojiste  ktere byvaly uprostred dvoru usedlosti. V techto mistech byvaly nejcasteji ukryty veci ktere odsunuti obyvatele nemohli vzit sebou. Nemohl jsem uverit co tam vse nachazeli: uniformy byvale Wehrmacht a jinych nacistickych organizaci, kozichy, psaci stroje, radia, satstvo, pradlo, stribrne noze vidlicky a lzice, kuchynske vybaveni s hrnci, taliri, sici stroje, knihy a dokonce i lozni pradlo, lovecke pusky a strelivo, zlate cennosti a podobne. Pod strechami anebo ve stenach byly jine veci: hodiny, hodinky, obrazy, rodinne bible, proste vse co nemohli odnest sebou.


Vetsinu techto cennych veci si prislusnici jednotky dali do svych kapes a dustojnikum priznali pouze to co zbyvalo. Bylo toho dost a kolik z toho dustojnici nahlasili dale vedi pouze oni sami. Bozi muka za vesnicemi byly dalsi mista kde se nachazely ruzne cenne veci. Nakonec vse bylo vyhozeno do povetri a usedlosti prestaly existovat. Kostelni veze byl problem – museli jsme byt v pohotovosti pred dynamitovanim ve kterem vzdy spadl na zem i kostelni zvon.

Jednoho dne mne navstivil doktor ktery slouzil u jednotky “prvniho sledu” na hranicni care. Poucil mne ze jedna ctvrtina muzstva musi spat plne oblecena se zbranemi pri ruce a byt v prvotridnim zdravotnim stavu. Pozval mne k navsteve coz jsem ovsem prijal. Vse bylo tak jak to popsal –  jednotka jakou jsem nikdy predtim nevidel ani nic neslysel o jeji existenci. Skutecne na mne zapusobili jako elitni vyber ochrany hranic. Navstivil mne pak nekolikrate a nakonec mne pozadal zda bych neprevzal jeho povinnosti po dva tydny kdy chtel navstivit svou chorou manzelku. Samozrejme ze jsem mu vyhovel jako kolegovi v nouzi.

Po uplynuti ctrnacti dnu nebylo po nem ani sluchu ani dechu. Za dalsi tyden velitel jeho jednotky mi oznamil ze pan doktor se nemuze vratit diky jeho spatnemu zdravotnimu stavu a predlozil lekarsky posudek o jeho utrapach vystaveny u neho doma lekarem. Jelikoz nebyla zadna nadeje na jeho nahradu velitel jeho jednotky oznamil ze pozadal o mem preveleni pod jeho pravomoc na neurcito jako doktora obeznameneho ze situaci. To se udalo asi tri tydny pre tim nez jsem mel odejit do civilu po me sestimesicni sluzbe. Pan kolega na mne zahral peknou boudu!


Co delat? Nebylo pochyby ze Ministertsvo vnitra by souhlasilo s mym prevelenim k jeho jednotce jako prednostni zalezitosti. Ovsem s prevzetim povinnosti pana kolegy jsem byl nucen travit vice casu u jeho jednotky prvniho sledu. Mou pozornost zaujala necistota a nechutne hygienicke pomery kdy kuchari cmarali spinavymi prsty po bilem vapne natrene zdi v kuchyni ohavne slova o vsem moznem.

Pozadal jsem hygienickou sluzbu jednotek Pohranicni straze prvniho sledu – nikoliv Ministerstva vnitra – o pruzkum a vyjadreni pomeru u jednotky bez zaslani kopie veliteli. Vysledek byl ze za dva tydny prijela necekane komise hygieniku a provedla dukladny pruzkum situace s bakteriologickymi vytery z ruznych telesnych organu kucharu a testy na odber a skladovani potravy. V tomto zmatku velitel pozapomnel na mne a ja se mohl vratit k jednotce ve Frydku Mistku a propusteni ze zakladni sluzby domu.


Vojenskou karieru jsem skoncil po letech povinnych manevru jako kazdy jiny v hodnosti nadporucika. Zajimalo by mne zda nekdo kdo snad bude cist tuto historku muze potvrdit co jsem zazil a prispet vice k historii ktera take mela podil v ucasti na hranicnim uzemi v padesatych letech?

Pred casem jsem se pokusil o zjisteni podrobnosti o me vojancine – zde je dotaz:

Slouzil jsem jako lekar sest mesicu roku 1959 [po absolvovani lekarske fakulty – vojenska priprava tydne po dobu skolniho roku a po druhem a ctvrtem rocniku jednomesicni soustredeni ve vojenskem prostoru] v utvaru civilni obrany ve Frydku-Mistku. Byli jsme nasazeni na demolicni prace v pohranici v Cechach (Marianske Lazne). Vycvik byl pro pripad zasahu atomovou zbrani – pokud vim byly v republice pouze ctyri takove utvary. Patrili jsme pod Ministerstvo vnitra (modre lemovani cepic). Muzete sdelit vice o techto utvarech v dobe meho vojanceni roku 1959? (odpovídá Pavel Minařík)
Odpoved Pavla Minarika: “Historie útvarů Civilní obrany, které byly převzaty do AČR, je na našich stránkách uvedena v části „Čs. armáda – Poválečná – Představujeme útvary AČR – Síly územní obrany – Záchranné výcvikové základny“. S dotazem na zbývající útvary se můžete obrátit na Archiv bezpečnostních složek (Poštovní adresa: P. O. BOX 18, 110 06 Praha), který obhospodařuje písemnosti bývalého ministerstva vnitra.”
Odpovidam panu Minarikovi: ”Dekuji za odpoved a radu sledovat: [Cs.armada povalecna – Predstavujeme utvary ACR – Sily uzemni obrany – Zachranne vycvikove zakladny]- kde vsak neni zminky o utvaru MV ve Frydku-Mistku v roce 1959 – coz byl muj dotaz: Slouzil jsem u teto jednotky po sest mesicu jako absolvent Lekarske fakulty kde jsme meli ctyri roky vojenske pripravy. Tato jednotka byla urcena pro zasah pri atomovem utoku na prumyslovou oblast Ostravy. Nikde vsak neni uvedena ve Vasem odkazu (viz vyse). Zajimalo by mne proc neni o ni zminka – pokud vim byly pouze ctyri takove utvary protiatomove zabrany v letech kdy jsem slouzil (1959) v cele republice? (odpovídá Pavel Minařík)
Odpovida Pavel Minarik: “Jak už jsme Vám napsali, v uvedené rubrice jsou popsány pouze ty útvary, které se po 1.1.1993 staly součástí AČR. S dotazem na ostatní se obraťte na Archiv bezpečnostních složek.”


Zde konci ma vzpominka – snad pro budouciho historika. Krome nahore zde popsaneho jsem nalezl pouze potvrzeni ze jsem nastoupil do prezencni sluzby ve Frydku Mistku. Jako zajimavost podotykam ze asi mesic po mem nastupu prezencni sluzby nekdo zjistil ze jsem “neprisahal” a tak mne zavolali na velitelstvi jednotky a nechali podepsat nejake lejstro bez dalsich ceremonii.
Kdyby se nekdo chtel na neco poptat: ziji v Melbourne Australia.  Bylo by zajimave jestli se nekdo ozve kdo slouzil v podobne dobe a jednotce!
odznak


Poznámka ADMINA weblogu: článek nebyl nijak gramaticky ani stylisticky upravován,je publikován tak,jak jsem jej obdržel v mailu elektronické pošty. Autorovi děkuji za jeho zaslání a svolení k publikaci.



© AUTOR: MUDr. Vladimír T.




Komentáře

To mi něco připomnělo (Petr Novák - Mail - WWW)
Někdy v letech 1961-62 chodila po naší vesnici nějaká komise, která červeným kruhem označila budovy určené k demolici.Tu prováděla tenkrát ČSLA. U jednoho statku byla malá stodola přes ulici.Jako kluci jsme našli barvu kterou si schovali ve dvoře národního výboru a udělali jsme kolo na tuto stodolu. No a další den když byli majitelé v práci přijel buldozer a dílo bylo vykonáno.Jak to pak dopadlo nevím, ale my jsme byli jako hrob.

Jednotka MV. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Přiznám se,že jsem o podobné jednotce,jak se o ní zmiňuje autor článku,nikdy neslyšel. Takže,jsem nyní zase o informaci bohatší.
Předpokládám,že v pozdějších dobách tyhle věci už obstarávaly Vojska MV,nebo specializované útvary ČSLA.
Rok 1959 - to byla přeci jen taková "chaotická doba". Různé útvary vznikaly,zanikaly,slučovaly se apod.
Třeba se ale ozve někdo,kdo o tom už slyšel,nebo četl v odborné literatuře.
ADMIN.

Civilní obrana (Petr 5.bPS - Mail - WWW)
Zdeňku, nebude to nic jiného než útvar Civilní obrany, která vnikla v roce 1954 a až do 70. let (viz článek o historii VMV který byl již na pohraničníkovi publikován) spadala pod MV (FMV). V době služby autora článku měli stejnokroje a označení shodné s vojáky Vnitřní stráže. Vzhledem k tomu že útvary CO disponovaly ženijní technikou, není divu že byly využity i k demolicím v ZP / HP. Tady bych ještě poopravil autora článku - tzv. "Sudety" se ani zdaleka neshodují s prostorem Hraničního pásma ve kterém se prováděly demolice. Každopádně je to velmi zajímavá vzpomínka na službu u vojsk MV a zkušenost s PS. Panu doktorovi za ní velice děkuji.

Re: Civilní obrana. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Díky,Petře,doufal jsem,že se ozveš.
A jinak souhlasím. Osobní vzpomínky jsou většinou zajímavější než odborná přiručka.
Příspěvek MUDr V.T.mě těší o to více,že se ozval až z Austrálie.

Velmi poučné čtení. (joe - Mail - WWW)
Zvláště o tom, jak si tento národ sám odstřeloval dynamitem svoje kulturní památky, a nepotřeboval k tomu žádné okupanty. Komu vadila boží muka někde v poli? Důvod k zamyšlení, kde začal úpadek téhle země.

pohraničí (stenlly - Mail - WWW)
http://stenlly1950.rajce.idnes.cz...
v tomto příběhu se mohu s vámi jen podělit o nějaké obrázky co zůstalo v lesích Šumavy.

JOE (Petr 5.bPS - Mail - WWW)
Souhlasím s Vámi, že je škoda těch zničených památek. A rovněž s Vámi souhlasím, že by se člověk měl zamyslet, KDE ZAČAL ÚPADEK této země a celé tzv. "západní společnosti"... ;-)

stenly (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
ještě kdyby tak byly k tomu komentáře kde to je a co to bylo na těch foto (pokud známo)

To: Petr 5.bPS (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Řekl bych,že úpadek naší země se vším co k tomu patří začal TADY http://pohranicnik.bloguje.cz...php
(Poděkujme kolébce demokracie Francii a Velké Británii,jenž nás předhodila v roce 1938 Hitlerovi a o pár let později,už za asistence USA Stalinovi).

Další dramatické a bezesporu osudové okamžiky pro naši zemi,jako byl například TENTO http://cs.wikipedia.org...Anor_1948

nebo o dvacet let později tato událost http://cs.wikipedia.org...slovenska
se odehrály jen díky té první,z roku 1938.

O současném ekonomickém,politickém,mravním či kulturním úpadku po této události http://cs.wikipedia.org..._listopad se přesvědčujeme dnes a denně.
Ale,tohle samozřejmě JOE a jemu podobní neradi slyší. Raději budou překrucovat fakta a sypat ze sebe argumenty,za něž by se RFE ani Radio Jerevan stydět nemuseli.
Všechno mohlo být jinak,KDYBY http://pohranicnik.bloguje.cz...php Ale,jak známo,pro historii žádné kdyby neplatí. Musíme se s tím smířit. I s těmi zbořenými Božími mukami v pohraničí :-(

Tomáš Fuk (stenlly - Mail - WWW)
Vyzkoušel jsem dodatečný popis k jedné ( 3 obr.) fotce. Nemám s tímto blogem ještě zkušenosti,ale jde to . Během dne doplním.

Kde to začalo? (Petr 5.bPS - Mail - WWW)
Já si spíš myslim, že společnost a lidstvo se prostě pohybuje po spirále a dobrat se počátku "zla" není možné. Prostě jsme jednou chytřejší, jindy blbější, jednou lidštější, pak zase krutější. A to můžeme jít mnohem dál než do historie 20. století a pořád to budeme nacházet. Holt ti, kteří nezvládají vnímat svět jinak než černobíle potřebují vždy jednu stranu dobra a druhou stranu zla mít jasně určenou. A to ať jde o fanatiky náboženské nebo politické.

fotky rajce.idnes (stenlly - Mail - WWW)
Doplnil jsem popis k fotografiím - snad je vše tak jak má být.

stenlly (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Zajímavé,mrknu na vojensko.cz kde ty zaniklé roty můžou být.

Tomáš Fuk (stenlly - Mail - WWW)
Krásnou Horu najdeš ,ale pak musíš hledat Horní a Dolní Světlé Hory a Horní Silnici u Strážného. Ale asi najdeš jen obce , místa rPS nebo stanice SNB ne. Vše je okres Prachatice

Zaniklé obce (Veterán 46 - Mail - WWW)
http://www.zanikleobce.cz/ Doporučuji pro zájemce o historii.

Veteran45 (stenlly - Mail - WWW)
http://www.zanikleobce.cz/
http://kontaminace.cenia.cz/
Tyto dvě adresy je nejlepší kombinovat protože na té druhé adrese si člověk najde mapu ČR (letecké snímkování a mapy padesátý letech + dnešní mapu.)Pak je historie jak na dlani zaniklých obcí.

A POKUD TAM PŘIDÁ (Béďa - Mail - WWW)
www.cuzk.cz, TAK ví, skoro VŠE.

Bozi muka v polich (Dr.V.T. - Mail - WWW)
Ty Bozi muka nase jednotka vyhazovala na rozkaz Politruka. Byly pod nema casto zakopane cennosti. Ovsem vysvetleni Politruka bylo ze Bozi muka v polich byly orientacni body pro agenty prechazejici hranice.

(Vladimír B. - Mail - WWW)
Cit.: jenž nás předhodila v roce 1938 Hitlerovi a o pár let později,už za asistence USA Stalinovi).

Ke druhé části citace: existovalo snad nějaké rozumné řešení jak zastavit Stalina? Nebo ho donutit, aby "skákal" jak západ píská? No neexistovalo. Stalin si dělal co chtěl. Taky měl největší armádu v Evropě.
Nebo byste radši rozpoutali 3. světovou válku shozením atomové bomby na Moskvu? Což by taky mohlo vyústit v konec civilizace...

To: Vladimír B. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
To jsou při vší úctě k vám jen pokrytecké argumenty.
Západ se dohodl se strejdou Stalinem,že si bratrsky rozdělí Evropu a sféry vlivu ve světě http://www.stream.cz...a-konference

Tudíž jakékoliv pokřikování později o spuštění železné opony, tyranii na Východě a neomezené svobode na Západě, byly a jsou jen kecy.
Všichni byli spokojeni.

Československo předhodili do sféry Stalina,na rozdíl od Rakouska,třeba.
Tudíž vážně nechápu povykování kavárenských a gaučových bojovníků s pohraničníky právě proti Pohraniční stráži,jejíž existence byla jen důsledkem toho,jak si USA + spojenci plácnuli se Sovětským svazem.

Pohádkám o konci civilizace snad nevěříte ani vy sám. Ten konec se naopak docela nepříjemně přibližuje nyní - a SSSR už neexistuje, zbraněma opět chrastí jiná mocnost.

(Vladimír B. - Mail - WWW)
Cit.: Československo předhodili do sféry Stalina,na rozdíl od Rakouska,třeba.
O tom rozhodla plocha osvobozená R.A. Obětovali západní Čechy za nerozdělení Rakouska.
Po r.45 se R.A. stáhla z ČSR. Nebyla tu okupační správa. Republika byla svobodná. Kdyby se tenkrát rozhodli jít do prava, tak co by s tím západ a východ nadělal?

Doktore, (Pepa - Mail - WWW)
buďte rád, že jste nakonec skončil za velkou louží v Austrálii, dneska by jste se v česku maximálně dožil další ( už ani není jasné kolikáté) normalizace - poslední akce se soudruhem Sváčkem, protlačení husákovského Urválka do ústavního soudu prý apolitickým prezidentem ( pojem prezident je ve zdejší kotlině silně eufemistický výraz ) je dostatečným mementem, kdo tady i po letech skutečně vládně...a bělogvardějci ( jak zde napsal nějaký snaživý mimoň)to rozhodně nejsou...)
A pokud jde v globále o československou, potažmo českou armádu , je evidentní, že co do odvahy, odhodlání a profesionalitě ve vojenském řemesle z nich žádní Gurkové nikdy nebyli a nebudou, spíše to byl vždy takový turecký harémový sbor, kterému museli vládnout ( ukazovat polopaticky nepřítele) jiní. ..

Re: Doktore (Pepa) (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Bohužel,v mnohém (ne ve všem) s vámi musím souhlasit,Pepo.
Ostatně,své názory už jsem tady X krát prezentoval.
A k té Austrálii. Obávám se,že i v AUS,stejně jako jinde,v tomhle zglobalizovaném světě (čest malým vyjímkám) se rozrůstá rakovina multi-kulti, politické korektnosti a přizdrisráčství. Evropa a USA jsou tím prolezlé už dávno...

Admine, (Pepa - Mail - WWW)
nesmíte tolik věřit mainstreamovým mediím, politická korektnost ( je pouze mediálně maskované hrubé právo silnějšího) a multi-kulti ( některé země , viz ta nejsilnější, si tímto způsobem tř. naplňují kvótu levné pracovní síly ) v prezentované verzi těchto dobráků nikde na světě neexistují.

Věřte, asi by jste se určitě ani dnes nechtěl ocitnout v roli afro-občana, či imigrujícího mexičana tř. takové Lousiany, Jižní Karolíny, Georgie, či jiné země konfederace někde na zapadlém venkově - sám jsem zažil profesionální zájem jižanského šerifa, kterému se nelíbil můj international driving licence a to jenom z důvodu země původu - czech si přeložil jako tcetcek - pro nezatížené válečnou logikou aktivního záložáka působícího delší dobu v Iráku přeložím - Čečenec - tedy džihádista, hadžík, tedy podezřelý "hadrák" , do toho podivná angličtina a na problém bylo zaděláno - i když vizáží jsem asi moc nenaplňoval představu svatého bojovníka, ale armádní dril a vrozený patriotismus jdoucí v ruku v ruce s vrozenou jednoduchostí udělali své - omyl se vysvětlil, ale pachuť zůstala..)

Sheriff z Jihu. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Tak,to jste mě rozesmál,Pepo :-)
Uplně vidím toho jižanského Red Necka s šerifskou hvězdou,jak si užívá své moci v nějakém zapadlém americkém Burákově.
Typický zvětšelý fašista v policejní uniformě :-)
Na druhé straně,i v bývalém Československu nebylo o tupé okrskáře nouzi, dnešní Městapo (MP) nevyjímaje,stejně tak jako aktivní blbci u PČR. Takoví lidé se najdou holt všude a mnohé uniforma přitahuje jak magnet.

Mala poznamka (Dr.V.T. - Mail - WWW)
Australie se odlisuje od USA a Velke Britanie v mnoha smerech. Multiculturalism zde neni vubec to o cem ctete co se deje v USA. I ve velkych mestech jako Sydney a Melbourne je nemyslitelne to co se deje v USA. Temer kazdy druhy ci treti obcan bud prichazi nebo jeho/jeji rodice pochazi odjinud a lide se snaseji tak jako v USA to neexistuje. Casto o tom myslim ze "kazdy pes jina ves" ma neco pro sebe nez ten evropsky nacionalismus kde ruzne narodnosti se historicky nesnasi. To zde neni mozne. To co Pepa napsal o jizanskem serifovi je nemyslitelne tady - doufam ze to tak zustane. Prisel jsem do Australie v 1968 a nikdy za cele ty roky jsem nemel zadny problem v profesi ani ve spolecenskem zivote. Zkazou Evropy je nacionalismus a narodnostni trenice na evropskem kontinente coz zde historicky neexistuje.

Vratme se k tematu me sluzby v armade - o pomerech kdy nuklearni utok byl bran v uvahu a nase jednotka existovala pise Pavel Minarik na:

http://armada.vojenstvi.cz...22.htm

Zdravi Dr.V.T.

Ano, (Pepa - Mail - WWW)
v tom se určitě shodnem, Admine, je to hlavně o lidech - a je taky pravda, že zrovna silové složky dokáží přitáhnout opravdu hodně podezřelá individua populace ( tady je předstihují jenom politici), kteří mají potřebu si něco neustále dokazovat a na někom si honit tričko - jedno jestli tady, nebo na druhý straně polokoule :)

Šerif byl takový místní vážený, tedy do svého místa volený, svérázný rodák s váhou sumo zápasníka, který více jedl a pil než mluvil, ale myslím, že svůj kolt uměl ( s radostí) použít - teda dle rozstřílených značek a ostatního obecnýho majetku místní village..)

Doktore, pokud je mi známo, tak Australie byla po jistou dobu i trestaneckou kolonii Veké Britanie,jak na tuto část australské historie pohlíží dnešní generace, není tady taky patrná jistá nevraživost i frustrace z prožitého období?
Není tady taky problém se soužitím s původním obyvatelstvem, které dlohodobě nemělo status občanů a kolonizace je skoro vyhubila ?

Ptám se Vás se zvědavostí člověka, který se do Australie jen tak nedostane a zprávy, které odsud dostává musí brát s velkou rezervou, neřkuli je musí rovnou ignorovat ( viz poslední zápisky našeho mocnáře z cest do vaší země, kde se opět projevil:)) - děkuji. ..

Malá poznámka (Veterán 46 - Mail - WWW)
Další zajímavý net pro zájemce o historii vojenství je: http://www.fortifikace.net/

Nazdar Pepo (Dr.V.T. - Mail - WWW)
Velka Britanie vyvazela sve trestance do americkych kolonii a do Australie pouze po velmi kratkou dobu. Dnesni generace vi o tom udobi pouze na Australia Day - narodni svatek slaveny 26 ledna kdy pristala prvni flotila v Sydney. Dnes je nazivu vice Aborigincu nez tehdy - dva a pul milionu ve pres dvaceti milonovem narode. V Melbourne nepotkas Aborigince - uvidis je pouze na severu kde pokud zijou v reservaci dostavaji penzi, ubytovani, skoly a lekarskou peci zdarma. Vetsinou podporu propijou nebo prohrajou v kasinu.

Malo se vi o tom ze okolo roku 1850 se do Australie stehovali lide z Evropy - stejne jako do USA. Nejlepsi vina prichazi z okoli Adelaidy ze zname vinice Hahndorf. Kdysi jsme tam projizdeli a v jednom mistnim museu jsem uvidel bibli tistenou v nemeckem
svabachu - v cestine! Vystehovala se tam cela vesnice v roce 1850 - takovych --dorf- je okolo spousta. Ze to byli Cesi odnekud z Pruskeho Slezska nikdo dnes nevi.

Dost o tomto tematu - nepatri sem. Omlouvam se Pepo za odbehnuti od Pohranicnika.

Doktore, (Pepa - Mail - WWW)
to je v pořádku, všechno v podstatě souvisí se vším, nakonec i věci zdánlivě mimo téma dokáží někdy poskládat požadovanou mozaiku...)
Část mých blízkých předků v těchto pohnutých létech taky opustila Evropu a odešla za moře - a díky ober mezinárodnímu excesu klausovic governmentu, který byl srovnatelný pouze s poválečným výjimečným stavem, mstivým aktem odplaty vítěze k poraženému, jsem se k ním dopátral - zatím k oboustranné radosti ( doufám, že to i tak zůstane), ale raději k armádní tématice - a zkoušel jste pátrat tř. po svých kolezích ze ZVS např. tady http://www.armyburza.cz...ojovnici/
a nebo tady http://www.zelenaleta.cz...ndex.php v oddíle help fórum ?

Dekuji Pepo (Dr.V.T. - Mail - WWW)
Diky za odkazy - zkusim to tam zda se nekdo ozve pokud jeste jsou ve svete zivych (ono se moc kouri v Cechach a pojida tucnych jidel plnych cholesterolu!) Diky Pepo za dobry tip!

to: Pepa (Jiri S - Mail - WWW)
Chtel bych jen dodat k otazce transportance trestancu do Australie, ze velka vetsina trestancu byla potrestana za male kradeze [petty crimes], jako napr. kradez bochniku chleba. Znamy architekt Francis Greenway byl potrestan na 14 let vyhnastvi za falsovani dokumentu. Transportace trvala od 1778-1850 a dnes lide co meli predky - trestance se tim honosi.

Pro Pepu (Dr.V.T. - Mail - WWW)
Mily Pepo - promin nemohu si pomoct neodpovedet i kdyz to neni tema teto diskuse: jsem prekvapen tvou znalosti australske historie! V me knize (posli mi e-mail chces-li zvedet vice) se zminuji o prvni sebevrazde v historii Australie kdyz jista Dorothy Handland ktera ve veku 84 let byla vypovezena z Londyna do Sydney Cove (Australia) pro malichernou kradez "odevu a hader" a obesila se jako prvni sebevrazda zde na eukalyptovem strome v roce 1789 [Hughes, R.: "The Fatal Shore" Pan Books 1988, str. 73.]

Pokud se tyce tve posledni vety - to zalezi jestli predkove pripluli na "upper deck" anebo na "lower deck" to jest bud jako doprovazejici straze trestancu anebo trestanci v podpalubi. Bud ujisten ze kazdy se kterymi dnes mluvis tady ti reknou ze jejich predkove pripluli na "upper deck."

Asi nas dva s timto prispevkem vyhodi z diskuse?

Australii (Pepa - Mail - WWW)
a její ( základní) historii, doktore, znám hlavně z povinné edukace a její nádhernou přírodu a fascinující zeměpis také z přírodovědných a zeměpisných tv kanálů a jejich pořadů, a do toho sportovní kanály, kterým dominuje ragby - takže o vaší zemi, historii i dnešku vím žalostně málo - a je to škoda, páč si myslím, že Australie má obrovský future potenciál na rozdíl od Evropy, která jde do kytek a euroatlantská kultura v zapomění - no, ale to je na jinou diskuzi i na jiné místo.
Předkům mohlo být v té době vcelku jedno, jestli jsou na horní, či dolní palubě, Ellis Island nakonec všechny pasažéry srovnal do jedné šedé latě a někdy ani původ, či větší obnos financí jim nepomohl od dost drastických podmínek na ostrově, a někteří byli i deportováni zpět ( tehdy už amerika dost striktně odmítala zločince, stačilo strohé udání, tedy i ničím nepodložená výpověď o údajné kriminální minulosti imigračního žadatele a o jeho deportace se stala realitou, kterou často sdílela i jeho rodina - i když z dnešního pohledu nic nového pod sluncem, že :))
pepa.ps@mail.ru
Adminovi se omlouvám, příště to bude z většiny o vojančení..)

Z vyprávění pamětníků. (Emilián Vaněk - Mail - WWW)
V 1988 jsem hledala našel chalupu v Rychnově nad Malší.Byla to bývalá hospoda mimo provoz,po odsunutých,když jsem se pídil po její historii,dozvěděl jsewm se z archívu a od pamětníka,jak v 1964 byl městys R n/M čítající před odsunem 2.400 obyvatel-po osunu zbyla 1/3 obyvatel a prázdná stavení.Ta byla z "důvodu možného úkrytu diverzantů" v roce 1964 srovnána se zemí,právě takovou jednotkou.Mnoho vesnic neobydlených bylo zlikvidováno vč.Cetvin,kde zůstalo jen torzo kostela a stará rota.Od R n/M bylo na jih dvojité voj. pásmo,které mimo tuto strašnou devastaci uchovalo panenskou přírodu.V 89r.jsem se náhodou měl možnost seznámit s politickým skřetem,který měl devastaci pod palcem.A taky byla možnost se seznámit s původními obyvateli(dětmi majitelů)mé chalupy,když po otevření hranic se jednou přijeli podívat na svůj původní dům. em.

Souhlas s Dr.V.T. (Lugosy László - Mail - WWW)
Cituji: "Zkazou Evropy je nacionalismus a narodnostni trenice na evropskem kontinente coz zde historicky neexistuje."

Žádné komentáře: