11. června 2012


Příběh ze státní hranice – ZPĚVAČKA  

...aneb kterak populárna slovenská zpevačka od PS šikanována byla . 


   Když jsem sloužil jako mladý zobák v červnu v roce 1979 v Bratislavě-Petržalce, přišel fonogram,že někde u armaďáků (ČSLA) utekli dva vojáci. Nebylo specifikováno,jestli jsou ozbrojeni,nebo ne.Ale v dané situaci se to nedalo vyloučit,proto byl vyhlášen poplach a následně zesílená ochrana s dobou služby dvanáct hodin.
   
Jelikož Petržalku od Bratislavy dělí řeka Dunaj a rozděluje je od sebe několik mostů, dostali jsme my, co jsme měli hraniční volno, za úkol obsadit všechny mosty a kontrolovat všechny vozidla jedoucí do Petržalky.
   
Nafasovali jsme 120 ostrých,což je dost velká zátěž,když se má šest hodin v kuse nosit na opasku,ale o tu váhu tu vůbec nejde. Jde tu o psychickou zátěž kladenou na každého z nás.Tolik adrenalinu při kontrole vozidel jsem asi nikdy předím a ani nikdy potom nezažil.Dodnes nemám potřebu skákat padákem z mrakodrapu ani zažívat žádné jiné adrenalinové sporty.
 

   Jak už jsem napsal, sloužili jsme dvanácti hodinové služby a poctivě kontrolovali každé osobní i nákladní vozidlo jedoucí z Bratislavy do Petržalky. Jeden z nás si stoupnul ke středu vozovky, jednu ruku se zdviženým terčíkem a druhou držel samopal s prstem na spoušti a tak zastavoval vozidla.
   
Každý chlap situace znalý pochopí,že stačil špatný pohyb řidiče za volantem,nebo spolujezdce či slabé nervy pohraničníka a mohlo se stát neštěstí. Voják se mohl leknout a zastřelit nevinného člověka,což by byla nepředstavitelná tragédie. Na druhé straně mohli ve vozidle sedět pohřešované osoby a zastřelit hlídku.
  
Druhý vojín schovaný někde poblíž za konstrukcí mostu měl na mušce lidi ve vozidle a  zajišťoval.
 

Podle rozkazu jsme museli zkontrolovat totožnost cestujících ve vozidle,pak zkontrolovat vnitřek vozu,zda nejsou uprchlíci schovaní uvnitř vozidla a jako adrenalinová perlička bylo otevřít zavazadlový prostor vozu a zkontrolovat,zda se tam někdo neskrývá.
 

   Nebudu si hrát na hrdinu,to by ani nešlo,myslím si,že každý z nás se bál o svůj život,ale rozkaz je rozkaz,splnit se musí.Šest hodin v kuse jsme stavěli a střídali se v kontrole vozidel.
  Částečná úleva byla v tom,když ve vozidle byli starší lidé,nebo žena,ale jistota,že nebudou narušitelé ve vozidle schováni nebyla žádná.Stejnou zkušenost měli i ostatní kolegové sloužící na jiných mostech.A po službě jsme si vyprávěli své zážitky.A jeden takový zážitek mi zůstal v paměti dodnes.Je to zážitek kolegů ve zbrani na jiném stanovišti.
 

   Hlídka kontrolovala jednu slečnu, nebo možná věkově snad už paní,z pochopitelných důvodů ji nebudu jmenovat. Jde o slovenskou zpěvačku – ale nebudu předbíhat.Schválně kdo uhádne její jméno?
 

   Vojenská hlídka PS zastavila vozidlo ve kterém seděla pouze jedna žena. Pohraničník přistoupil přesně podle předpisů k vozidlu,předpisově se představil a požádal slušně,ale rázně, o předložení osobních dokladů.
   Asi takhle:,,Dobrý den,Pohraniční stráž,žádám o předložení vašich osobních dokladů".
  A místo žádaného dokladu se dočkal nadávky:,,Čo si to dovolujetě?Vy něvjetě kto já som?Já som populárná zpeváčka,buděm si na vás sťažovať!"
 

  Vojín PS se nezaleknul a slušně odpověděl:,,To klidně můžete,ale v Občanském průkazu máte přesně napsáno,kdy a kde ho máte mít u sebe a komu jste povinna ho předložit!"
 

  Milou paní "popolární zpěvačku" naložili do přivolaného vozidla a odvezli na 10.r.PS Bratislava- Petržalka.
  
Tak končí můj příběh.
Musím ještě dodat,že vojenské zběhy od ČSLA zadrželi někde jinde a nebyli ozbrojeni. 

  ZDROJ (autor): http://www.lide.cz/JIRKAMAC 

 Neuhodli jste,kdo byla ta "populárna zpěvačka"? Ani se nedivím,ona ta její popularita nepřesahovala hranice Bratislavské lýry a podobných obskurních hudebních soutěží (např.festival Sovětská píseň,vzpomínáte?).
 Byť ona pěvkyně pop music si myslela asi něco jiného,nicméně,marná sláva: čím menší pejsek,tím víc štěká. U hlídky Pohraniční stráže ji to však nevyšlo.
 A aby jste neřekli,oblažím Vás trochou hudby z tvorby oné "populárné" pěvkyně.  
                                

ZDROJ: http://www.youtube.com/watch?v=Vez4Z_D_X14&feature=related





Komentáře

(Tondoslav - Mail - WWW)
Já jsem asi blbej, ale fakt nevím. Rolincová byla tehdy ještě mladá, na Gombitovou mi to taky nesedí. Je pravda, že pokud znám slovenské zpěváky a zpěvačky tak spíše z porevoluční éry. Nemohli byste napsat např. názvy písniček?

Re: Tondoslav (POHRANIČNÍK - ADMIN. - Mail - WWW)
Pod článkem máš video jak prase...
JANA KOCIANOVÁ se jmenuje ta pop star normalizační slovenské popmusic ;-)

(Solitér - Mail - WWW)
Vzpomínáte?
Kolik "umělců" bylo vděčných za možnost mít šňůry po rPS?
Namátkou- Liška a jeho Bobina, bratr K.Zicha a jeho skupina Amigos, Plameny a jejich frontman Štědroň a Vrtichová, Špinarová zpívala na na maturitním plese VSOŠ PS...
A lístky na "kulturu" nebyly na rotách nedostatkovým zbožím. Stačil schopný "svazák" a daly se dělat zázraky...

Bratislavská líra. (Michal - Mail - WWW)
Ak sa nemýlim Bratislavská lýra bola spevácka súťaž pôvodnej Slovenskej a Českej tvorby,na ktorej začalo kariéru plno Slovenských a Českých spevákov a skupín /Modus,Gombitová,Žbirka,dokonca si myslím že aj Karol Gott piesňou Mám rozprávkový dom /,takže si nemyslím že to bola obyčajná obskúrna hudobná súťaž.

len k článku (dezi - Mail - WWW)
Ne viem čo chce autor tohto článku a dodatku, čo napísal, nám písomnou formou odovzdať a povedať. To že, si odslúžil službu z ty mi ostrými to je v poriadku. To že jeho kolegovia tiež si splnili úkol, aj to je v poriadku. Ale nazvať Bratislavskú lýru obskúrnou súťažou to mi nedá. Na tejto súťaži sa vystriedali všetci umelci i dnešného českého a slovenského šou biznisu. A ako perlička , v roku 1969 tu vystúpila skupina THESHADOWS. Na záver Jana Kocianová bola a ešte aj je dobrá speváčka !
Prosím o vysvetlenie p.JIRKAMAC

Re: Dezi (POHRANIČNÍK - ADMIN. - Mail - WWW)
Jirka Mac je v tom nevinně.
Dodatek o J.Kociánové je moje práce.
Tak či onak,možná ne objektivně,domnívám se,že Jana Kociánová byla velmi průměrná,spíše podprůměrná zpěvačka s manýry dnešních "celebrit"a rychlokvašených hvězd (popstars) což mj.dokazuje i její incident s hlídkou PS z výše uvedeného příběhu.
Čímž nechci říci,že já sám nemám rád slovenské hudebníky.
Opak je pravdou. Měl jsem a mám stále v oblibě skupinu Elán, zpěváka R.Mullera, R.Grigorova a další.
A trvám na tom,že Bratislavská Lýra byl festival na úrovni českého festivalu Sovětská píseň.

Stačí taková odpověď?

¨no (flinta.franta - Mail - WWW)
No je vidět že arogance a povýšenost celebrit je za každého režimu stejná . A admine je úsměvné jak obhajujete to že jste napadl Lyru před bratry Slováky. Aspoň víte jaké je to být v opozici že?

Re:,Re:dezi (dezi - Mail - WWW)
Ospravedlňujem sa Jirkovi Mac za to, že som bez overenia si informácií zaútočil na jeho osobu. Admine, keď sa mi niektorý spevák, alebo speváčka nepáči a neuznávam tu osobu ja ju nebudem ani ohovárať, ani kritizovať a ani hodnotiť. Ale to je už vec každého jednotlivca. Keď sme pri tých jednotlivcoch tak každý má svoj názor. Môj názor na porovnanie Bratislavskej líry s festivalom Sovětská píseň sami zdá neporovnateľne! Keby som bol neslušný tak to nazvem aj inak! Pozdravujem a doporučujem.
http://cs.wikipedia.org...3%A1_lyra

Lira? (Honza - Mail - WWW)
Dezi Bratislavska lira byla presne na urovni Sovetske pisne. Mozna, ze lide na tvoji urovni na Liru stale se slzou v oku vzpominaji. A to, ze tam v roce 1969 hrali The Shadows bylo v dusledku jeste stale uvolnene doby. O rok pozdeji po nastupu normalizace by si to poradatele nedovolili.

Honza! (dezi - Mail - WWW)
Už som nechcel reagovať, ale musím. Je to všetko, len osobný názor každého jednotlivca. Ale Honza čo ty vieš a môžeš vedieť na akej som ja úrovni!! Ono každý má svoj názor a každý si je strojcom svojho šťasia.
                                

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nevzpomínám si na festival Sovětská píseň. Kde se to konalo, kdo poradí. Pamatuji akorát festival Politická píseň v Sokolově. Není to totéž, děkuji.

Wilhelm řekl(a)...

Byla to dáma, jejíž iniciály jsou BHL. Díky za opis.

Wilhelm řekl(a)...

Byla to dáma, jejíž iniciály jsou BHL. Díky za opis.

J.Turický řekl(a)...

v Zlatých slávikoch boli do 30-teho miesta české spevačky, a rad radom sa angažovali v sovietskej piesni, pred Kociánovou a pred tými českými bola len Gombitová, potom, v ´83 Júlia Hečková. Nebolo to lepšie ani u spevákov. Neviem čo s tým má Bratislavská lýra