11. června 2012


PŘÍBĚH O NARUŠITELCE STÁTNÍ HRANICE  

Událost,která se odehrála v hraničním pásmu na čáře ČSSR – Rakousko v roce 1980.


  Admin blogu Pohraničník se mně v e-mailu zeptal, jestli mně náhodou nepolíbila múza a požádal mě, zda bych neměl nějakou povídku na zpestření blogu.

  Nevím,nevím, zda mě kdy vůbec nějaká múza políbila, nebo jestli mne nakopla :-) A pokud nějaká byla, tak buď si vzala hodně dlouhou dovolenou,nebo mě opustila,ale to už je jedno: vzpomínek na vojnu u Pohraniční stráže mám spoustu. 

                                                             
   Nepamatuji si už,kdy přesně se tahle příhoda stala, ani nevím kterému z mých kamarádů a kolegů ve zbrani. Nevzpomínám si,co jsem ten den dělal,možná byl zrovna doma na opušťáku – jisté je pouze to, že se nestala přímo mě :-) 
  
Bylo pozdní léto roku 1980. V úseku se začalo šeřit a hlídky se chystaly sestoupit z pozorovatelen na noční stanoviště, když se u DSP rozezněl drnčivý zvuk a rozblikala se červená dioda na signálním přístroji. Dozorčí signálního přístroje,tzv.bednista vymáčkl levou rukou dvojku, a druhou rukou zvedl tlf.sluchátko,aby zavolal na stanoviště SKALA, že má ostrý signál na levá dva! 
                                                               foto3
  Pohraničník – hlídka na stanovišti,zabodl zrak do houstnoucího šera a křikne do mikrotelefonu : ,, Na drátech někdo je"! Po skluzu sjel z pozorovatelny dolů těch dvanáct metrů jako blesk a rozběhl se k postavě drápající se na signální stěnu.

  Mezitím na rotě dozorčí důstojník vyhlásil poplachovce nástup. Vše klapalo jako na drátkách. Do dvou minut byla poplachová hlídka z roty venku a uháněla směrem  ke státní hranici,do levé části střeženého úseku.

  Narušitel se stále sápal na stěnu až do chvíle,kdy ho hlídka zadržela. Nebyl to narušitel, ale narušitelka,jež se vracela z Děvína a napadlo jí, že přeleze dráty.

  Následoval běžný postup podle předpisů: ženu v podnapilém stavu prošacovali, spoutali a naložili do zadu, do Gazu. K ní posadili psa, aby jí hlídal a už za tmy vyrazili zpět na pohraniční rotu. Na rotě předvedli onu osobu k předběžnému výslechu. Žena byla v značně zanedbaném stavu, páchla vším možným,alkoholem,laciným parfémem - a chvílemi se zdálo, že je trošku "mimo sebe".
  
Hned na první pohled bylo jasné, že tahle atrapa ženy v pokročilém věku a poměrně nevábného vhledu nemohla myslet ilegální opuštění republiky vážně. Když však řekla vyšetřujícímu důstojníkovi, že jí kluci z poplachovky znásilnili, nejdříve se kluci smáli, ale když navíc prohlásila, že jí ,,zobrali nohavičky" a ukázala holý zadek, některým ztuhl úsměv na tváři.
  
Prakticky nepřipadalo v úvahu, že by jí chtěl kdokoliv znásilnit, natož kluci z roty, ale muselo se to prošetřit. Sranda byla, když se kalhotky našly. Ve vozidle GAZ na podlaze... 
                                                                                foto2
  Narušitelku museli odvézt na gynekologii, aby jí odborníci vyšetřili, zda byla znásilněná či nikoli. Lékař znásilnění vyloučil a ženu převezli  na psychiatrii.
   
Případ skončil, ale jen tak zauvažujme, co  by bylo za problémy, kdyby tu trosku někdo předtím,ještě ve vnitrozemí,po cestě z hospody,než jí zadrželi pohraničníci na drátech v hraničním pásmu,znásilnil. To by do smíchu nebylo nikomu z nás. Také dodnes nevíme,jak se zadržené "narušitelce" podařilo se spoutanýma rukama svléci výše uvedené kalhotky. 
                                                                  il.foto




   ZDROJ (autor): http://www.lide.cz/JIRKAMAC   



Komentáře

No tohle! (Anti runkas - Mail - WWW)
Zacatek citatu: Nepamatuji si už,kdy přesně se tahle příhoda stala, ani nevím kterému z mých kamarádů a kolegů ve zbrani. Nevzpomínám si,co jsem ten den dělal,možná byl zrovna doma na opušťáku – jisté je pouze to, že se nestala přímo mě. Konec citatu.

Re: No tohle! (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
A co vám AntiRunkasi vadí?
Vlastně,já zapoměl: vy jste hned další za Dostojevským :-))

??? (Admin - Mail - WWW)
Nic mi nevadi. Jenom nevim jestli to neni ve stylu "jedna pani povidala".

Re: ??? (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Možná že autor příběhu-Jirka,až moc zdůrazňuje,že nebyl účastníkem oné story,ale jinak si myslím,že taková událost se na čáře,prakticky v Bratislavě,odehrát mohla a nemám sebemenší důvod o tom,že se vše stalo tak,jak autor popisuje.

Re: ??? (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
...pochybovat.

Zapoměl jsem dopsat :-)

Stávalo se... (Solitér - Mail - WWW)
Především tam, kde dráty byly "za vsí", se stávalo spousta podobných zadržení. Stačilo, aby třeba i starousedlík "pod vlivem" šněroval cestu směrem domů a divil se, kdo mu ten plot postavil do cesty.
Sám jsem byl svědkem zadržení dvou dorostenek, které jely za klukem na Trojmezí a omylem vystoupily ve Studánce. Pokračovaly pěšky a chtěly jít zkratkou, na drátech potom koukaly jak vyorané myši. Jejich "úmysl" byl natolik zřejmý, že po nezbytných procedurách byl vydán pokyn, ať je do cíle jejich cesty hodí vozidlo z roty.
A malá poznámka- při každém zadržení žen či dívek osobní prohlídku musela provést žena- k tomu byly smlouvy s některou žen v nejbližší vesnici, zrovna tak byl i tlumočník z řad místního obyvatelstva- na Chebsku bylo 99% narušitelů z tehdejší NDR.

Kuriozní zadržrní, (Josef Urban - Mail - WWW)
v roce 1965 hlídka na výkolejce pohraniční roty v Českém Heršláku spatřila mladý pár, který se ubíral po kolejišti železniční tratě směr Summeru-Č.Heršlák. Na stanovišti hlídky "výkolejka " se nechali zadržet pohraniční hlídkou a následně byli eskortováni na pohraniční rotu.Během předběžného výslechu vyšlo najevo, že se strašně milují a klučina dostal povolávací rozkaz do Bundeswehru, tak se rozhodli pro emigraci. Pak si pro ně přijeli z brigády v Budějovicích a další osud je již neznámý.

Re: Kuriozní zadržení. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
O jéééé :-)
Tenhle příběh tady některým nebude po chuti...
PS: Wir kennen unsere Pappenheimer ;-)

"Prisny, ale spravedlivy trest" (Antirunkas - Mail - WWW)
Jako prvni potrefena husa ( Pappenheimer ) se hlasim. Samozrejme to byl blbec (ten branec). Jaky ho asi cekal trest po navraceni do NSR? Myslite pane ADMIN, ze na stejne urovni jako kdyby cesky kluk s povolavacim rozkazem bezel za kopecky ( i se svoji milou )???

Re: Prisny,ale... (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Přiznám se,že (na rozdíl od vás AntiRunkasi) nejsem zběhlý v rakouském trestním zákoníku a nemohu tedy posoudit,jakou výší trestu mohla v té době rakouská justice vyměřit za vyhýbání se povinné vojenské službě v Bundesheeru útěkem do Československé socialistické republiky.
Ale rád se nechám poučit od fundovaného odborníka,kterým dozajista v této oblasti budete.
Nemusíte vyrábět srovnávací prezentaci v Power Pointu ani složité tabulky v Excelu.
Postačí několik jednoduchých vět a čísel,abychom mohli srovnat trest českého kluka s rakouským brancem.
Děkuji :-)

(Jirka - Mail - WWW)
Kluci tahle příhoda je pravdivá. Píši jen o tom, co jsem viděl nebo přímo zažil. Možná jsme úvod nenapsali úplně přesně, ale kdo z nás je přesný? Stalo se to v roce 1980 pozdě v létě, proč? Protože každý kdo sloužil v roce 1979-1981 v Děvínské Nové Vsi si pamatuje, že na jaře v roce 1980 se pozorovatelny přesunuly před dráty. Později to nebylo, protože 25. března 1981 jsem šel do civilu.

(Marek - Mail - WWW)
Asi trochu odskočím od tématu,ale o slunečném víkendu jsem zavítal do Tachovských lesů na lov hub a při té příležitosti jsem zavítal do míst vraždy pana Dicka v roce 1986.Pak jsem trochu pátral na netu jestli se nedá najít nějáká fotografie,nebo video z té doby,ale bohužel neůspěšně.Pouze jsem našel článek v Německých novinách,kde je psáno o tomto případu.Protože moje Němčina nestojí za nic chtěl jsem poprosit někoho ze zde přítomných o pomoc s překladem.Předem děkuji.Zde je link.http://www.zeit.de...hischen-Grenze

Re: Marek (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Překlad (Google Translator):

http://translate.google.com...twu=1

Případu Johann Dick jsme se už 2x věnovali i zde na blogu Pohraničník,včetně fotografií. Vše najdete v achívních článcích.

Admin (Antirunkas - Mail - WWW)
Branec vstoupil na uzemi CSSR z Rakouska. Vzhledem k tomu, ze byl povolan do Bundeswehr predpokladam, ze slo obcana NSR. Kdyby se jednalo o obcana Rakouska ten byl mel povolavaci rozkaz do Bundesheer. Takze jestli slo o Nemce tak s tim rakousky pravni system asi nemel co do cineni a predpokladam, ze Nemec i s jeho milou byli vyhosteni a predani organum NSR. Vzhledem k prusackemu militantnimu mysleni nepochybuji, ze za vyhybani vojenske sluzbe mel chlapec urcite v NSR problem. Ale urcite ne takovy jako kdyby branec z CSSR se chtel vyhnout vojne odchodem na Zapad a padl do rukou komunisticke justice. Znovu podotykam, ze ten kluk byl blbec protoze v te dobe se mohl obcan NSR ( a bylo jich hodne ) vyhnout sluzbe v Bundeswehr tim, ze si zaridil trvale bydliste na uzemi Zapadniho Berlina kde nebyla branna povinnost.

Upřesnění, (Josef Urban - Mail - WWW)
oba,klučina i dívka byli občané NSR.

Josef Urban (Antirunkas - Mail - WWW)
Dekuji za upresneni. V tom pripade si myslim, ze byli predani organum NSR bez nejakeho vaznejsiho postihu z ceskoslovenske strany.

Bundesheer Bundeswehr (Jarek Svoboda - Mail - WWW)
Dival jsem se do mapy na netu a take jsem usoudil ze mlada dvojice presla z Rakouska a kluk se vyhybal sluzbe v Bundesheeru. Dokud J.Urban neupresnil ze se jednalo o Nemce a tak logicky o Bundeswehr.

Žádné komentáře: