11. června 2012

BESTIE – PŘÍBĚH HRANIČNÍHO PŘEVADĚČE


BESTIE – PŘÍBĚH HRANIČNÍHO PŘEVADĚČE.

Děsivá kriminální událost z roku 1951 .

Ten kriminální případ nebyl nikdy úplně objasněn, zůstal torzem, jak napsal kdysi jeden z autorů, kteří se jím zabývali. Přesto (nebo právě proto, jak zní známé klišé) je natrvalo zanesen v dějinách české kriminalistiky. Ne snad kvůli rafinovanosti skutku či netradičním metodám vyšetřování, to vůbec ne. Je to jen a jen kvůli osobě pachatele. Vraha. Možná s největším počtem obětí v zemích českých vůbec, pokud jde o kriminální skutky. Ke specifičnosti případu totiž patří, že počet zavražděných se nikdy nepodařilo zjistit. Ani se to už nepodaří. Vrah se svou vlastní rukou vysmekl pozemské spravedlnosti a svá obskurní tajemství si vzal s sebou do hrobu.
Nebo spíše do skleněné konzervační nádoby, ve které je dodnes uchována jeho hlava. Hlava lidské šelmy s hlasem tak hlubokým a dunivým, že byl svého času identifikačním znamením.





Vše začalo v předjaří roku 1951. Dne 6. března vyhořela opuštěná hájovna zvaná Lipovka, nacházející se v lese u obce Nekmíř na severním Plzeňsku. Následujícího dne bylo v epicentru požářiště nalezeno ohořelé lidské tělo. Mrtvolu zkoumali v Ústavu pro soudní lékařství v Plzni. Závěr: jedná se u staršího muže střední postavy, jenž byl – zavražděn. Nejprve udeřen velkou silou do zátylku, nato polit motorovým olejem a zapálen. Totožnost zavražděného nebyla zjištěna a tak to mělo zůstat na půl roku, do konce srpna.





Další mrtvola byla nalezena nedaleko Plzně 20. července 1951. Bylo to v lese u obce Senec, mrtvé tělo našly v mělkém hrobě děti a tentokrát se jednalo o mladou ženu. Také ona byla zavražděna. Zardoušena a poté zahrabána v malé lesní pískovně.


Od ní vedla nelehkým vyšetřováním cesta k identifikaci mrtvého z Lipovky: jeden z plzeňských dentistů s naprostou jistotou poznal svou práci – litou korunku z kovu zvanou inlay, kterou měla zavražděná žena osazenou na „čtyřce vpravo dole“. Renata Balleyová, tak se jmenovala mrtvá od Sence, a muž, nalezený v Lipovce byl její otec – Emanuel Balley. Oba údajně odešli na jaře ilegálně do Německa, přes takzvanou „zelenou hranici“…


Odešli, ale nedošli.

Kriminalisté objevili v Plzni tetu Renaty Balleyové. Ta jim, konfrontována s neotřesitelným faktem smrti Balleyových, prozradila, že Renatu i jejího otce měl převést do Německa jakýsi „strýček“ ze Sence. Ne, jeho jméno nezná, ale ví, kde bydlí. Tohle však kriminalisty zdaleka „nevybudilo“ tak, jako přiznání „tety“, že senecký „strýček“ dostal do rukou také dvanáctileté dítě. Vnučku Emanuela a neteř Renaty Balleyových. Také ji měl „převést do Německa“, a „teta“ mu dívku v této víře svěřila do péče.

Vzápětí poté, co kriminalisté dostali tyto informace, vyrazili do Sence pro „strýčka“. Měli jeho popis – věk asi šedesát let, šedých řídkých vlasů, střední štíhlé postavy, s hlasem mimořádně hlubokým a dunivým, a věděli rovněž, kde „strýček“ bydlí.


Jeden z největších vrahů v Čechách tak byl zatčen 6. září 1951. Bylo to „o fous“: senecká šelma s hlubokým hlasem plánovala další vraždy. Vraždy lidí, které tentokrát nechtěl oloupit, ale kteří ho znali a mohli prozradit. Někde v dalších mělkých hrobech měla skončit plzeňská „teta“, dvanáctiletá Balleyova vnučka, ale i – vrahova manželka. Senecká šelma neměla cit, neměla svědomí, snad ani neměla nervy. Jen krev chladnou jak podzemní pramen a mimořádně vyvinutý smysl pro zištnost. Pro majetek. A pro jiné zvrácenosti. Dívku, kterou řadu týdnů věznil, držel spoutanou ve speciálně zhotovené dřevěné bedně a sexuálně ji zneužíval.


Šelma tak rovněž dostala jméno: Hubert Pilčík. Důchodce pracující dříve jako zámečník ve Škodových závodech. Muž, mající rád jen sebe samého. Člověk bez přátel a bez příbuzných, žijící ve svém zvláštním zvráceném světě, jehož podstatou byl zločin. Muž, který musel disponovat vlastnostmi, jež mu umožnily stát se vrahem takového kalibru. A nejen vrahem. Pilčík byl pro kriminalisty, kteří jej vyslýchali, tvrdým protivníkem. Zapíral, lhal, vodil je za nos, měnil výpovědi…

V noci z 8. na 9. září 1951 spáchal Pilčík v cele sebevraždu.

Ještě než odešel ze světa, přiznal se k další vraždě, protože důkazy, objevené při prohlídce v jeho domě, byly natolik výmluvné, že se z nich nemohl vylhat.


Škoda, že neexistuje filmový záznam nebo alespoň podrobná fotografická dokumentace z prohlídky domu č. 149 v Senci. Mohl by to být kriminalistický unikát, neboť s něčím takovým se prý vyšetřovatelé – a byli mezi nimi zkušení policisté, sloužící ještě za první republiky – nesetkali.


V místnosti, která Pilčíkovi sloužila jako jakási jeho pracovna (šelma si zakládala na své pověsti mastičkáře, bylinkáře a velkého milovníka přírody), byl objeven malý arzenál, z kterého se Pilčík vybavoval při svých vražedných výpravách: anglický samopal Sten Mk II ráže 9 mm se dvěma zásobníky, rakouská pistole zn. Roth-Steyr ráže 8 mm, československá pistole ČZ ráže 7,65 mm, revolver pravděpodobně anglické značky Webley ? Scott Mk VI, dále německý výsadkářský nůž s vysouvací čepelí a obušek s kovovým jádrem. Tento obušek Pilčík miloval. Byla to tichá zbraň, tichá jako lesy, kde mordoval ty, kterým slíbil převedení přes hranici.







Jak Pilčíkův dům, tak kůlna vedle domu byly plné věcí, které ještě nedávno patřily někomu jinému. Množství šatstva, bot, zavazadel a dalších osobních předmětů bylo natolik velké, že je musel odvézt nákladní vůz. Byly zde také množství cenností, šperků a peněz.

Ale našly se také jiné věci – osobní doklady, umělý chrup… Po vyhodnocení zajištěných předmětů bylo možné s jistotou konstatovat, že včetně Balleyových zavraždil Pilčík další tři lidi. Ovšem existovaly také indicie, že zavražděných bylo více, kriminalisté prý usuzovali, že jich bylo minimálně deset. Možná i více.




Problém byl v tom, že Pilčík některé zájemce o přechod hranice do Německa skutečně převedl. Při výslechu se bránil mimo jiné tím, že své věci mu „kopečkáři“ sami dávali proto, aby se mohli lépe pohybovat. Lze se domnívat, že Pilčík zabíjel lidi majetné, odnášející si za hranici „start do nového života“. Ty zájemce, kteří měli jen na úhradu převedení přes hranici, Pilčík zřejmě skutečně převedl, protože je neměl oč oloupit. A nabádal je, ať se rychle ozvou svým blízkým v Čechách. To aby se vědělo, že senecký „strýček“ je spolehlivý a jen převádí. Nevraždí. A že někdo se ozval a jiný už nikdy? Inu, bůhví proč…


Autor tohoto článku připravuje o Hubertu Pilčíkovi knihu, a to (nejen) na základě dosud neznámých skutečností, které se mu podařilo objevit. Ovšem nejen o Pilčíkovi, v knize bude pojednáno také o jiném, neméně zajímavém kriminálním případu z poválečného českého pohraničí.


V pražském Muzeu policie je Hubertu Pilčíkovi dokonce věnováno samostatné „zákoutí“ v expozici dějin kriminalistiky...


© AUTOR: Emil Hruška 













Komentáře

(Tomáš J - Mail - WWW)
"...revolver pravděpodobně anglické značky Webley ? Scott Mk VI"

Tady doplním, že podle fotky se nejedná o revolver Webley Mk. VI, ale revolver Enfield No.2 Mk.I* nebo No.2 Mk.I** (liší se složitostí mechanismu, i podle takto špatné fotky lze dobře poznat, že chybí "palečník"), tento revolver byl vyvinut původně pro osádky obrněné techniky, později se rozšířil do všech složek briské armády, konstrukčně vycházel přímo z revolveru Webley Mk.IV.

Jinak dobře napsaný článek o této lidské zrůdě, nad jejímž konání mi zůstává rozum stát.

Re: Tomáš J. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Děkuji za upřesnění technického detailu ke zbraním,o nichž se v článku píše.

(Zedtwitz - Mail - WWW)
Tomáš J. má asi pravdu, ale autor píše "pravděpodobně", takže si identifikací zbraně nebyl zřejmě jistý. Napsáno k 60. výročí Pilčíkova konce?

Re: Zedwitz (výročí), (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
6.září je výročí zatčení H.Pilčíka. Jeho konec,aspoň tady na Zemi byl až onu noc 9.září 1951,kdy si vzal život.
Tak či onak,s tím "výročím" je to pouhá náhoda. Článek je zde publikován jako řekněme ukázka toho,kdo také ilegálně přecházel hranice v 50.-tých létech. Bohužel je k tomu i ta ostatní hrůza,které se H.Pilčík dopustil...

znásilňovací bedýnka (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
V oddělení kriminalistiky MP na Karlově v Praze je k vidění mezi Pilčíkovými relikty i dřevěná znásilňovací bedýnka (viz foto výše) a jde z ní i po těch letech hrůza asi jako ze železné panny na Křivoklátě.

. (max - Mail - WWW)
Malá poznámka.
Když se tady probírali Mašíni, tak to tady bylo neurekom příspěvků. Tahle bestie Pilčík pouhých pět !!!
Je ale možné, že Pilčík není až tak známý.

Díky za zrušení kletby admine.

Re: Max (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Myslím,že to bude právě tím,že causa Pilčík je prakticky neznámá. Ani já bych o ni nepsal,kdyby neměla souvislost se státní hranicí díky tomu,že H.Pilčík byl převaděč.
Většina lidí zná tenhle případ jen zprostředkovaně díky seriálu 30 případů majora Zemana. Díl 6, - Bestie .
VIZ http://www.majorzeman.eu...9-bestie

A tu "kletbu" jsem zrušil všem,když jsem před časem tady na weblogu vyhlašoval amnestii, aby se polepšení hříšníci mohli vrátit :-)

Návrh tématu (joe - Mail - WWW)
Pilčík je známou figurou, popsanou mnohokrát spolu s Mrázkem, Hepnarovou, Hojerem, Papežem a dalšími seriovými vrahy. I výše uvedený text je do značné míry opsán z webu kriminalistika.eu který pozastavil publikaci z důvodu krádeže jeho materiálů bulvárním tiskem.

Kdo zná místa, kde Pilčík vraždil, musí jenom kroutit hlavou nad naivitou jeho obětí. Ze Sence je to vzdušnou čarou na hranici s Německem 60 km, z hájovny Lipovka to bylo asi víc než 50 km.

Na stránkách Pohraničníka mi zatím chybí vyjádření pamětníků nebo jejich posluchačů o akci Kameny (někdy je nazývána Kámen). Základní informace jsou např. na webuhttp://www.totalita.cz...kameny.php nebo http://www.ceskatelevize.cz...eny/. Bylo by možné kolem toho zapátrat, abychom slyšeli také druhou stranu?

Re: Joe (akce Kámen) (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Budu-li mít nějaký vyvážený zdroj informací k akci Kámen,může být,že se někdy v budoucnu tomuto tématu budu věnovat.
Upřímně,články katolického inkvizitora A.Rázka , "historika" Žáčka nepovažuji za vyvážený zdroj.
Nehledě na to,že KÁMEN byla akce StB. Weblog Pohraničník není o akcích Státní bezpečnosti.

Text článku nebyl převzat z Kriminalistika.eu - uvádím zdroj,odkud jsem čerpal,stačí se pozorněji podívat.

(Dan - Mail - WWW)
Otázka zní, odkud čerpal pan Hruška. Ono se obecně dost opisuje.

(Zedtwitz - Mail - WWW)
On je rozdíl mezi čerpáním a opisováním. Podle mne autor neopisoval. Bylo by možné se taky třeba ptát, odkud čerpal/opisoval web kriminalistika.eu? Existuje totiž práce, ze které čerpají všichni, kdo píší/psali o Pilčíkovi: je jí kapitola k knihy Tady bezpečnost nebo Bezpečnost zasahuje, teď nevím přesně, autorem byl R. Kalčík. Pocházejí odtud i fotky zveřejněné na tomto webu. Ale tohle vše už není o Pilčíkovi jako takovém. O jeho případu se dá těžko něco nového zjistit.

Kameny (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
No já bych se taky přimlouval za nějakou reportáž k akci kameny ,myslím byť to byla akce STb s hranicí to určo souvisí.prý se to odehrávalo v prostoru Všeruby na Domažlicku tam to znám a jezdím tam bylo by zajímavé pobádat přímo v těch místech-ale vědět podrobnosti.

Kameny (karlik - Mail - WWW)
Tomáš Fuk: nakolik se tato akce odehrávala v prostoru Všeruby nevím, ale údajně byl pro tuto akci využíván tzv. Zámeček severozápadně od Fichtenbachu /rota PS Bystřice/
http://www.mapy.cz...8-3-15-29-25-t

Zajimavost (Ondra - Mail - WWW)
Tady http://www.hamelika.cz...BESTIE.HTM je taky něco o tom, je to docela zajímavé

Kameny (Paja - Mail - WWW)
Jo, taky by me zajimalo, kde byla ta "sluzebna CIA". Ja osobne bych podeziral hajovnu asi 3 km SZ od Vserub... 49°21'49.054"N 12°57'52.502"E

Karlik: Zamecek se mi teda nezda. Proc by se mluvilo o okoli Vserub a ne okoli Folmavy? Z ceho jste cerpal?

(karlik - Mail - WWW)
Paja: vycházel jsem z knihy Putování po zaniklých místech Českého lesa I. Domažlicko od Zdeňka Procházky. Můj první přízpěvek je neúplný, protože autor v knize uvádí dokonce 4 "úřadovny CIA": Zámeček, Všeruby, Paadorf a Mýtnice ale bez bližší specifikace míst. Zámeček jediný znám osobně, proto jsem ho uvedl. Autora pokládám za znalce historie Českého lesa, takže nemám důvod pochybovat, pravdou bude jak Zámeček tak Všeruby a ostatní.

(Tondoslav - Mail - WWW)
Nemohli byste uvést příběh nějakého slušného a správného převaděče? I takových přece bylo dost, zvlášť jestli některý z nich využíval nějakou zajímavou taktiku nebo něco zajímavého.

kameny+zámeček (kakov - Mail - WWW)
v zámečku s největší pravděpodobností tehdy sídlila rota PS, tedy mi přijde divné, že by měla v této akci přímo figurvat,

také je zajímavé, že údajně se jakási akce kameny odehrála také na Chebsku

Petlan??? (Peter - Mail - WWW)
na internete som si všimol, že sa meno Pilčík uvádza ako nepravé. a že pravé meno je Petlan. ale vraj vo vyšetrovacom spise je uvedené meno Hubert Pilčík. kde je teda pravda? pokial je meno Pilčík skutočné, prečo potom niektorí tvrdia, že Petlan je pravdivé?? može mi niekto objasnit? dakujem...

Senec piskovna (lemmy - Mail - WWW)
Vite nekdo presne misto, kde je piskovna kde se naslo telo? Diky za odpoved.

Kameny (Starwhit - Mail - WWW)
Velmi zajímavý článek vyšel v časopise KRIMI č.2 únor 2012 , ovšem odkud je čerpáno a co je pravda a co opět dopsáno a přibarveno nikdo neví

1 komentář:

tomas stary řekl(a)...

"akce kamen" .... nekdy nespravne uvadena jako "akce kameny" .... fiktivni hranice se nachazela na hrazi myslivskeho rybnika nedaleko obce vseruby na domazlicku .... falesna uradovna cic byla podle vseho v neobyvanem vejminku (c.p.14) (c.p. 42?) v dnes jiz zanikle obci schneiderhof / mysliv .... uprchlici vyrazeli z obce vseruby .... zdroje .... https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1302/075-089.pdf .... http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=3071 .... tomas stary .... ts1963@seznam.cz ....