11. června 2012


AKCE NAD MODRAVSKÝM POTOKEM

Pohraničářský příběh ze srpna 1975  

Byla hodina po půlnoci dne 2.8. 1975. Před budovou jednotky PS se procházel, pravidelnými šouravými kroky strážný. Za otevřenými okny se ozývalo spokojené oddechování spáčů. Některým scházelo jen pár hodiny do pravidelného nástupu služby. Hlídky přicházeli a odcházeli. V dozorčí místnosti bděl jen dozorčí a jeho pomocník – signalista. Znenadání se rozezněl zvonek – signál…


2


Dozorčí roty šel vzbudit PchH – "kluci výjezd…" Za chvilku vyjela PchH do tmavé šumavské noci, která směřovala do prostoru Modravských vrat ..
Zpráva o prověření signálu byla DDR očekávaná s napětím a nikoho zvlášť vzápětí nepotěšila. Na vratech byly zjištěný stržené dráty , stop však bylo tolik ,že se jen velitel hlídky stěží orientoval. Byly zde různé stopy od lesních dělníků , kteří zde denně procházeli na svá pracoviště. Služební pes ne a né zabrat – bylo to k vzteku. 

Mezi tím byl na jednotce vyhlášen pohraniční poplach. Do tmy vyrazily hlídky přehradit postup narušitele ke státní hranici. Nikdo nevěděl o kolik osob se může jednat. Posléze o kus dál od místa narušení hlídka zjistila stopy po jednom narušiteli.


Narušitele nečekala lehká procházka,měl před sebou náročný teren hustě zalesněný. Ale ani hlídka neměla lehký ůkol na rozdíl od narušitele ,avšak znala teren a věděli, kam narušitel může, či nemůže dojít. Stopa vedla kolmo do Modravské Hory.

Po prvopočátečním neúspěchu hlídky , bylo jasné, že akce přerostla rámec sil jednotky, došlo k rozsáhlému blokování v nepřehledném terenu. K tomu bylo zapotřebí značných sil a do celé akce bylo následně zapojeno devět pohraničních jednotek . Clony pohraničních hlídek s napětím čekali na ráno a na okamžik, zda se objeví narušitel.


Do clony byl i nasazen vojím Lubomír Č.přezdívaný Čeman /od rPS Kvilda/– stanoviště měl nad Modravským potokem –bylo stěží rozenat v ranní mlze za potokem stromy protějšího lesa. Vojín Čeman ležel za kmenem vysokého smrku a pozoroval les za potokem. Byl dokonale ukryt pod větvemi smrku.

Narušitel od okamžiku ,kdy překonal překážku vrat , měl za sebou šest hodin v náročném terenu, chvílemi šel, chvílemi běžel a na pár okamžiků i odpočíval. Rozednívalo se když před sebou spatřil protékající potok a údolí. Asi před hodinou narazil na cestu na které zahlédl pohyb vozidel s příslušníky pohraniční stráže… „asi mne hledají" problesklo mu hlavou … a proto se otočil zpět do kopců do šera pod šumavské smrky. 

Ukrytý voj. Čeman najednou zpozoroval postavu ,která se vynořila z lesa – několik minut jej pozoroval, osoba byl mokrá a schvácená, z toho usoudil,že je jedná o pravděpodobného hledaného narušitele a tak zvolal: „ Stůj …nebo střelím „ – nic … ještě jednou vykřikl výzvu osoba neragovala proto dal varovný výstřel do vzduchu. Muž za potokem se však nezastavil. Začal kličkovat mezi stromy a vzdaloval se pod vojína. Tím začala honička dvou mužů , vojín chtěl dostihnou utíkajícího muže.

Ten vpředu se chtěl za každou cenu dostat z dosahu toho, jehož hlas jej tak vylekal. Cítil ,že jeho život příživníka se krátí, proto se snažil ze všech sil uniknout hrozbě toho hlasu .. Neustále podvědomě cítil zrak svého pronásledovatele na zádech ..

Ještě několikráte se lesem ozvalo varovné Čemanovo volání. Voj. Čeman ještě několikráte použil varovných výstřelů. Utíkají muž neslyšel,nebo nechtěl slyšet. Uběhli asi 800 m a vzdálenost se mezi nimi zkracovala. Proto voj.Čeman vyslal do vzduch ne výstřel ,ale malou dávku .
Muž se otočil proti vojínovi a čekal. Voj. Čeman zahlédl v jeho ruce dýku. Zastavil se a vykřikl: "odhoďte tu dýku, jinak proti vám použiji zbraně" Muž se chvilku rozmýšlel a pak dýku odhodil. Vojín Čeman nařídil muži, aby se otočil a šel před ním směrem kam určí on. Vedl jej směrem k cestě , kdy bylo již slyšet hukot vozidel reagujících na střelbu v údolí.
Vystoupili na cestu nad potokem a vzápětí přijelo vozidlo , kde shodou okolností seděl velitel svazku. Velitel brigády na místě vojínovi poblahopřál a povýšil je na hodnost svobodníka . Novopečený svobodník předal zadrženého. Vzhledem k tomu,že se opravdu jednalo o narušitele z půlnoci byla celá pohraniční akce odvolána.
Uvedená akce proběhla u 20.rPS Březník patřící pod 7.bPS Sušice.



Zaniklá rota Březník sídlila od roku 1951 do konce 70 let ve vlastním areálu, v místě zaniklé osady Březník, poblíž dodnes dochované myslivny Březník (budova myslivny pochází z roku 1856).
Poté, co se rota v důsledku změn hraničního pásma přestěhovala více do vnitrozemí (nejspíše do Kvildy) a časem byl areál roty kompletně zlikvidován (poslední zbytky v pol. 90 let). Zůstala jen dodnes patrná odbočka z příjezdové cesty.
1


© AUTOR: Stanislav  http://www.lide.cz/stenlly50

FOTOGRAFIE: http://www.vojensko.cz/breznik






Komentáře


Vytecne (jazykovedec - Mail - WWW)
Pribeh nema chybu i kdyz postrada nejakeho toho generala.
Re: Vytecne (Jazykovedec). (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Jazykovedce,
musis se holt uskrovnit.
Nemysli si,ze pribehy zde publikovane,budou se kvuli tvym individualnim tuzbam,hemzit generaly.
V pribehu je na konci velitel brigady,coz byva vetsinou dustojnik v hodnosti plukovnika - a to ti bude muset stacit :-)
Howgh!
Modrava (Karel - Mail - WWW)
Na Modravě jsem byl před rokem a něco asi týden. Byl jsem tady s kolegou, s bývalým peesákem, který opodál sloužil ( Javoří Pila). Prošli jsme a projezdili na kole celé okolí. Březník jsme prostě nemohli vynechat - odtud jsme se vydali na Luzný, kamenný kopec na německé straně, který je dnes z informačního střediska, původní myslivny a stájí PS velmi výrazně vidět, tvoří dominantu při výhledu do krajiny. Musím říci, že pokud šlo o překročení státní hranice, si zde narušitel vybral velmi náročný terén, tady to rozhodně nebylo pro nějaké nespokojené protirežimní lufťáky..)

Co asi v dobách fungování PS roty bylo jiné a co nám tak trochu vyrazilo dech, byl rozsah poškození lesního porostu kůrovcem. Od Březníku až po Luzný jsme kráčeli v mrtvém lese. Jako kdyby tady vypuknul gigantický požár a nebo podivná vichřice a živel za sebou nechal pouze torza kdysi asi překrásných vzrostlých šumavských smrků....Kolega nadělal hafo fotek a některá mu vyšla v publikaci o Bavorském lese ( Bayerischer Wald )z český strany. ..
pro jazykovedec (stenlly - Mail - WWW)
Napsal jsem obyčejný příběh, obyčejného vojáka. Podobných příběhů se za roky PS staly desítky i stovky. Žádný z generálů nenesl v daném okamžiku odpovědnost za rozhodnutí vojáka PS, který vykonával služby. Generálové byli jen pro parádu. Obyčejní vojácí - to byli skuteční hrdinové. ať si myslí kdo co chce...
Modrava, Březník, Luzný (Karel - Mail - WWW)
http://karel-karel4.blogspot.com... - fotky jdou kliknutím zvětšit, po kliknutí na listopad se rozbalí všechny.
AKTUALITA - dokument na ČT2 (úterý 15.11.2011) (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Program ČT2 ve 21:40 hod. ÚTĚKY PŘES HRANICE - dokument režiséra Fero Feniče.
http://www.ceskatelevize.cz...odou/
Ten příběh o tom letci co i s rodinou fouknul sportovním letadélkem do Mnichova "pod palbou stíhaček ČSLA" bude bezpochyby akční :-)
dobre stranky (venca - Mail - WWW)
sleduji vase stranky jsem zalozka 1972/74
rad si poctu co se udalo a jak se drive slouzilo
Modrava a starej dědek (Vladimír - Mail - WWW)
To: Karel - krásné fotky.

Letos v létě jsem se rozhodl, že se po cca 15 létech podívám na Modravu s cílem dostat se nějak na svou bývalou 17. rotu Javoří Pila. Po příjezdu na Modravu jsem zjistil, že jsem si vybral špatný den - neděli. Počasí nádherné, teplíčko, ale také stovky turistů na kolech. Prostě pro mě hrůza. Jak jinak, hned za parkovištěm ve směru k Rybárně DZ B1 s podtabulkou "s výjimkou vozidel" atd.. Samozřejmě neděle, takže žádný starosta u ruky, kterého bych ukecal, aby mě tam pustil. Já bych to byl vzal auťákem i přes tu značku, kdyby na té silnici nebylo to kvantum turistů na kolech. Ale proplétat se mezi nimi a poslouchat případné kecy, na to nemám.

Tak jsem si blbec řekl, OK, co se dá dělat, pěšky nemůžeš (před 10 léty jsem si zlomil haksnu v koleně), zkusíš si půjčit kolo. Našel jsem půjčovnu (hned za potokem) a požádal o kolo. Žádný problém až na to, že to bylo horské kolo, na kterém jsem v životě neseděl. Řekl jsem si však, Vladimíre, na kole jsi jako mladej jezdil a to se nezapomíná.

Vytlačil jsem kolo na silnici a koukám, ve směru na Rybárnu stoupání jako kráva, nejméně 60 metrů. Tak jsem si řekl, tohle nevyjedeš, musíš to vytlačit. Horko těžko s vypětím všech sil jsem se dostal na vrcholek stoupání, abych zjistil, že dál to ani Bohovi nejde. Prostě 75 let, nezřízený život 12 hodin denně u PC a 40 cigaret k tomu, vykonalo své. Vyškrábal jsem se do sedla a na pátý pokus se mi podařilo přibrzďovat jen zadek, abych mohl sjet zpátky vrátit kolo. Majitelka byla fajn, nevzala si ani korunu.

Tak jsem udělal pár fotek, sedl do auťáku a mazal domů. Tím skončil můj výlet na Modravu. Stejně však tam pojedu příští rok (jestli do té doby neumřu), ale ve všední den a na tu rotu se dostanu.
Nové příběhy na web Pohraničník. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Dovoluji si upozornit p.t.čtenáře weblogu Pohraničník,že mě Standa zaslal nějaké další články s tématikou ochrany hranice.
Jeden článek přináší tři různé,bohužel tragické události,z historie OSH v letech 1948. Ale,i takové věci by se měly připomínat.

A dále se můžete těšit na trochu akční a spíše veselejší příběh "Prověrka" ze 70.let,který se opět,jak je u Standy dobrým zvykem,odehrává na Šumavě.

Stay tuned! :-)
škoda (max - Mail - WWW)
Když jsem to četl, tak jsem fandil tomu příživníkovi a doufal jsem, že tomu pohraničníkovi uteče.
No nestalo se tak, možná se to povede někdy v jiném příběhu.
(tom - Mail - WWW)
napište nákej příběh jak třeba picli nákýho peesáka :-)
uspesny proryv (Otakar Hora - Mail - WWW)
Je mozne nasbirat a publikovat historky i o uspesnych prechodech SH? Nemam na mysli takove tendencni kde za prchajicim zustali postrileni pohranicnici, ale zkratka takove ty kdy nekdo prokluznul, nikomu neublizil a PS mela ostudu a pruser. Myslim, ze jich bylo hodne.
uspesny proryv (Otakar Hora - Mail - WWW)
Mam na mysli neco jako byl pekny prispevek, ktery napsal Stenlly kdy mu utekli dva strelmistri.
dotaz (max - Mail - WWW)
Jak to poté probíhalo, když někdo přešel hranice, resp. podhaničníci ho naháněli a přesto prokazatelně utekl? Co následovalo?
Beztrestná narušení (stenlly - Mail - WWW)
Ano docházelo k beztrestným narušením SH, ale málo bylo podobných o kterém jsem psal. Jednalo se převážně o beztrestná narušení buď samotnými příslušníky PS nebo voják ČSLA - z hlásek PVOS nebo osobami které měli povolený vstup za DZ. V těchto případech nebylo sil aby bylo zamezeno beztrestnému narušení SH. A nebo byla možnost využít k beztrestnému SH , kde zásah hlídky byl na maximální časové hranici zásahu hlídek při využití těsné blízkosti SH Rakouska narušitelem : viz Znojemská bPS a tok Dunaje.Já za období služby u PS jsem zažil pouze 4 beztrestná narušení jak u rPS Kvilda , tak rPS České Žleby a rPS Dolní Silnice . A to jsem sloužil 38 let.
Re: uspesny proryv (Otakar) (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Otakare,
kdyby jste si prošel archív weblogu Pohraničník,najdete příběhů o úspěšném útěku na Západ něúrekom. A dokonce bez použití zbraní či braní rukojmí...

Přelet státní hranice ČSSR do Rakouska v roce 1983.
http://pohranicnik.bloguje.cz...php

Přejezd státní hranice ČSR do Spolkové republiky vlakem.
http://pohranicnik.bloguje.cz...php

Překonání státní hranice ČSSR do Rakouska po vedení vysokého napětí.
http://pohranicnik.bloguje.cz...php

...ne všichni "narušitelé" byli tupí primitivové jako Barešovci, nebo sadističtí úchylové jako Mašínové...
Informace mimo téma (karel Runkas - Mail - WWW)
Dnes jsme stahovali stroje z Poběžovic, okr. Domažlice, které tam byly převezeny k demolici objektů bývalé PS. K demolici kláštera nakonec nedošlo, památkáři to nepovolili.
Ps : pro Otakar Hora. Je k dispozici publikace Proryvy, přechody, kde se píše o úspěšných přechodech SH i když jen na hranici s Rakouskem
uspesny proryv - Otakar (Veterán 64 - Mail - WWW)
Ne vždy se zadržení povedlo.
Vzpomínám, že v létech 1966-67 na Budějovické brigádě se povedl přechod SH skupině NDR-áků.
Dvě dvoučlenné hlídky zasahovali a vystříleli vše co měli, 4x40 ostrých.
Nikdo nebyl zraněn a dederóni byli za kopečkami. To výš že pochvalu nedostali.
Technická (Karel - Mail - WWW)
Fotky Březníku atd. byly z Bloggeru odstraněny, pátrám proč - takže odkaz je momentálně na nic...
Re: Úspěšný proryv (Otakar Hora) (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Tady je další příběh z těch,na které jste se ptal: http://pohranicnik.bloguje.cz...php

Žádné komentáře: