29. května 2012


Velikonoční sraz severomoravských pohraničníků.

Grupa mocnego uderzenia Pohraniční stráže Ostrava – 22.4.2011.

Jak už jsem s předstihem avizoval na diskuzním fóru PS OSH, Facebooku a na webu Vojensko.CZ v pátek 22.4.2011, před velikonočními svátky proběhlo setkání bývalých vojáků Pohraniční stráže,kteří bydlí v severomoravském regionu.
Tradičně jsem se sešli v Ostravě,v oblíbeném restaurantu Havránek,který se stal naší "základnou" pro takové setkání,které je plánováno dlouhodobě předem. Jak už jsem uvedl,eventuální zájemci se o připravovaném setkání mohli dozvědět na výše uvedených webových stránkách,staří mazáci (zakládající členové naši GMU PS) a nováčkové,kteří se přihlásili již dříve na mé výzvy mailem,byli o detailech informováni s předstihem buď elektronickou poštou,SMS,nebo jsme detaily domlouvali přes Skype.



Nakonec přišli všichni,kdož účast přislíbili. Kromě nás Ostraváků zde byli dva zástupci okresu Frýdek-Místek a z největší dálky přijel Vlastík (který mj.sloužil jako důstojník na rPS Pavlův Studenec, rPS Mýtina – tedy pod chebskou bPS),jenž vážil cestu až z Dolní Lomné,což je sice nádherné místo v Beskydech,ale do Ostravy je to štreka.



Jak už to tak bývá,úvodem jsme se ptali nováčků,kteří se na akci naší GMU PS ukázali poprvé,kdy a kde sloužili,abychom si udělali přehled. Na to konto musím prohlásit,že největší zastoupení mezi našimi členy má stále chebská 5.bPS Cheb,ale své pohraničníky tu měla i znojemská,bratislavská a českobudějovická brigáda Pohraniční stráže. Nikdo ze sušické či domažlické bPS mezi námi zatím není. Tak,snad příště :-)



Na stole kolovaly fotky z archívu některých účastníků setkání, Vojta přinesl ukázat i poněkud zvláštní kulatou identifikační známku vojáka PS,která se používala v 50-tých létech. Onen suvenýr našel kdesi na půdě. Něco málo o něm věděl,kdy se tato ID známka používala a ostatní informace doplnil Láďa,který mj.je vášnivým sběratelem čehokoliv,co souvisí s Pohraniční stráží.



Také jsme probrali incident na OPK Pomezí,viz: http://pohranicnik.bloguje.cz/887566-teror-na-opk-pomezi-23-5-1978.php ,jeden z nováčků měl další doplňující informace,související zejména se závěrečným a tragickým finále celé te akce vyprovokované teroristy Barešovci. Bohužel jsem nezískal svolení k zveřejnění těchto informací a tak o nich nemohu napsat zde,ani aktualizovat článek na výše uvedeném linku.



Samozřejmě,že se naše hovory netočily výhradně jen kolem Pohraniční stráže a tehdejší ochrany státní hranice Československa,ale rozebrali jsme i současnou,poněkud neradostnou realitu u nás doma i v zahraničí. Ale o tom se snad netřeba ani zmiňovat,protože myslet si,že svět kolem nás je v pořádku, si může leda tak rozjásaný idiot :-(



Netřeba zdůrazňovat,že obsluha od sympatické paní vrchní,která nás už zná,byla skvělá a rychlá,nealko nápoje i pivo tekly proudem – já osobně už jsem zůstal věrný extra hořkému Radegastu 15° a každému,kdo do Havránka zavítá,jej mohu doporučit. Též velejemný destilát Che Guevara je u Havránka na nápojovém lístku. To jsou věci,na nichž se nic nemění.





Co říci závěrem? Akce se opět vydařila,já osobně jsem potěšený tím,že naše řady se pomalu,ale jistě rozrůstají a doufám,že brzo sestavíme z našich členů četu. Připomínám,že jsme začínali ve čtyřech...



Nadále platí má nabídka,či chcete-li výzva, ke všem bývalým vojákům Pohraniční stráže,kteří bydlí v našem,tj.ostravském regionu a mají zájem se zůčastňovat našich neformálních setkání,stačí,aby se ozvali na můj e-mail: Pohranicnik@bloguje.cz a já jim zašlu další informace. Kromě větších akcí u Havránka se občas scházíme i jen tak na kus řeči u piva a to buď opět u Havránka v OV-Zábřehu,nebo na Dubině v hospůdce Hajcman (ORIO). Na oficiality si nepotrpíme a vítán je každý,kdo nosil uniformu Pohraniční stráže. A v platnosti také zůstává,že mezi námi uvítáme i příslušníky tehdejších Oddělení OSH(O OSH),nebo Oddělení pasové kontroly (OPK) .








© Autor článku:  Zdeněk 

Žádné komentáře: