29. května 2012


Kuriozita z doby "železné opony" .

Nádraží v Železné Rudě (Bayerische Eisenstein).

V době studené války,kdy byla spuštěna ona pověstná železná opona,se na státní hranici vyskytovaly i různé kuriozity,známé právě třeba tím jak a kde státní hranice probíhala. Jedním z takových míst je i vlakové nádraží v šumavské Železné Rudě...

Není nádraží, jako nádraží, toto je rozděleno hraniční linií na dvě části. Dělící linie nebyla obyčejnou linií hraniční, ale doslova čárou mezi dvěma světy, tedy do roku 1989. Protože městečko Bayer. Eisenstein je nejen zimním střediskem ale i horskými lázněmi, jezdilo a jezdí sem mnoho lidí. Do roku 1989 z naší strany moc ne.

obr3
 Poslední vlak z české strany sem dorazil v roce 1953. Pak česká polovina nádraží osiřela. Pustla a zarůstala křovím. Na německé straně provoz pochopitelně pokračoval dále, cestující vystupovali z vlaků a kroutili hlavami. Hlavně ti, co byli přespolní a tuto raritu viděli poprvé. Zajímavá věc je ta, že hranice dělí staniční budovu ne přímo, ale pod úhlem asi 50°, tedy bylo nutno upravit nové prostory čekárny a pokladen, staré byly zazděny, /byly již na území tehdejší ČSSR/.

obr2

Potíž nastala i s nádražní dvoranou. Protože je budova dělena šikmo, z německého perónu by jste vyšli přes nádražní dvoranu do Československa. Budova byla tedy upravena tak, aby cestující nevycházeli rovnou od vlaku do ČSSR. Navíc se dveře z nové upravené nádražní dvorany na nástupiště zamykaly, pokud zrovna nepřijel, či neodjížděl vlak. To kvůli bezpečnosti cestujících, stávalo se, že pobíhající děti snadno na peróně přeběhly hraniční čáru a na malér bylo zaděláno, zvláště když v polovině padesátých let byla česká část kolejiště ženijně zajištěna. Toto opatření /zamykání dveří/ vyvolávalo pochopitelně bouři nevole, hovořilo se o porušování lidských práv a tak dále. Kuriózní situace, když o pár metrů dále, od problémových dveří byly strážní věže, vojáci a psi.
Když jsem u těch dvéří, tak na nástupišti najdete ještě jedny zajímavé. Jsou dvoukřídlé a přímo v jejich prahu je hraniční kámen. Tedy jedna půlka česká, druhá německá:

obr1

ZDROJ: http://www.speaker.cz/
+FOTO: http://www.brianrose.com/lostborder/curtain2.htm             
----------------------------------------------------------------------------- 
Bahnhof 

Žádné komentáře: